maanantai 21. syyskuuta 2015

Pidäthän itsestäsi huolen

En minä aina ole vahva.

Eilenkin esimerkiksi itkin hississä, että olenpa huono ja epäonnistunut. Joskus olen herkkusieniä pilkkoessa viiltänyt sormeen kivuliaasti ja siksi kironnut elämäni. Jonkun ilkeähköä sanomista saatan vatvoa sängyssä illalla ennen nukahtamista. Edelleen huomaan miettiväni, mitä pahaa joku ilkeä sanoisi virheestäni tai sanomisistani. Stressaavassa tilanteessa jopa ajattelen, että jospa vain pakenen, lukitsen oven, kääriydyn peittoon tai hukuttaudun kylpyvaahtoon enkä koskaan enää nouse.

Nousen kuitenkin.

Edellisessä postauksessa pohdin, miten toisinaan teen itsestäni vähän hölmön, kun heittäydyn tilanteisiin mitään ajattelematta, nauran kovaan ääneen tai kerron typeriä juttuja itsestäni. Ehkä muiden silmissä olen tosi itsevarma, kun pystyn sillä tavalla tekemään, mokaamaan esitelmän sitä murehtimatta tai tanssimaan nolosti ja sen semmoista. Ei niissä mitään. Epävarma itsestäni olen toisenlaisissa tilanteissa. En ajattele, että pidetäänköhän minua nyt tosi nolona. Sen sijaan ajattelen, että ärsyttääköhän noita nyt se, miten tuon itseäni julki enkä tajua edes hävetä. Epävarmuus iskee myöhemmin illalla sängyssä. Jospa ne saavat tarpeekseen? Jospa ne eivät kestä minua tällaisena?

Monen silmissä olen selviytyjä, mikä on hieno juttu, mutta aina en tahdo olla vahva ja itsenäinen. Joskus toivon, että olisin muillekin se pieni ja avuton, joksi itseni tunnen. Muistan erään ystävän kerran sanoneen, että vaikea uskoa että sulla mitään ongelmia on, kun olet aina niin iloinen. Se sai minut ymmälleni, minä kun en koskaan tuntenut oloani erityisen iloiseksi saati nauttinut koskaan olla missään, missä en ole sataprosenttisen turvassa. Esitänkö minä sitten, piirrän kasvoilleni sen tappavan vaarallisen hymyn, jonka takana tuhannet nuoret naiset ovat tuhonneet salaa itseään? En osaa sanoa.

Joskus pelkään, että luon muillekin sitä kuvaa itsestäni selviytyjänä, joka aina jaksaa. Neuvon kärkkäästi muita, että ajattele mikä itsellesi on parasta, mutta en toteuta sitä omalla kohdallani. Helppohan sitä on muita neuvoa. Jokin tietysti on vinossa ihmisissä ja maailmassa ylipäätään, jos pitää säännöllisesti muistuttaa, että pidäthän itsestäsi huolen. Ympärilläni on monia samanlaisia nuoria naisia, tomeria ja touhukkaita, heidän tiedetään selviävän, joten heiltä ei kysellä kuulumisia. He kyselevät muilta kuulumisia. Joskus heiltä pitäisi kysyä painokkaasti: kuinka sinä olet jaksellut?

Pari kertaa olen saanut raivarin, kun olen kyllästynyt itsestäni luomaan harhakuvaan selviytyjänä. Olen suuttunut muille, kun he eivät näe sen lävitse. Ei heille tule mieleen kysyä - minulla menee aina hyvin.

Tosiasia on, että minä olen selviytyjä. Me keskustelimme siitä juuri terapiassa. Kokemus itsestäni on, että lennän jotenkin muita matalammalla enkä ole yhtä itsenäinen. Mutta minähän juuri olen itsenäinen. Minun on ollut pakko olla. Jotenkin vain näen asian aina niin, etten ole selvinnyt yhtä hyvin kuin toiset, kun vertailen itseäni Facebooki perusteella vaikkapa samaa lukiota käyneisiin. Missä tässä sitten pitäisi oikein olla, mitä pitäisi tehdä? Jotkut ovat saaneet jo lapsen. En minä edes tahtoisi lasta vielä. Toiset ovat kihloissa, joo, he ovat seurustelleet lukiosta lähtien ja ovat edelleen yhdessä. Mutta ei niin voi kaikille käydä, useimmille ei käy, ja mitä sitten?

Lukiossa toki oli kova kilpailu. Kilpailtiin siitä, kuka elää kaikkein mielenkiintoisinta elämää, kuka kokee aikuisuuden jutut kuten seksin ja kovan kännin ja yökerhon ja pilvenpolton ja autoilun ensimmäisenä ja tosimmin. Kenellä on kerrottavana siisteimmät tarinat panemisesta auton takapenkillä tai oksentamisesta ojanpientareelle kello viisi? Nyt voisi vähän vanhempana katsella ympärilleen, että mitä siitäkin kilpailusta jäi käteen. Kaikkea sitä totta totisesti on kokeiltu, enkä minä ainakaan kaipaa teiniaikojen makealla Euroshopper-siiderillä vedettyjä kännejä tai Facebook-eroilua yhtään.

Ja mitä sitä vertaamaan, ainakaan Facebookin perusteella? Minä olen mennyt läpi masennuksesta, elämä on ollut tyhjäkäynnillä kaksi vuotta. Ei sitä näe Facebook-profiilistani eikä valokuvistani. Ehkä niin on käynyt muillekin, että kiiltokuvamaisesti hymyilevä lukiokaveri käy läpi samoja asioita ja tuskailee, kun hänen kuvitellaan olevan täydellinen ja selviytyjä, eikä hän tunne itseään sellaiseksi. Meillä kaikilla on omat taistelumme, eivätkä ne näy päälle.

Eikä elämästä anneta arvosanoja. Ei tämä ole mikään kenraaliharjoitus.




6 kommenttia:

  1. Ihana teksti! ♥ Ja täyttä asiaa, olen itsekin kokenut tuon "sie olet aina niin iloinen ja aina hymyilet" - fraasin pyörivän ympärilläni. Vaikka olisi älyttömän huono olo, tekisi mieli vain jäädä seuraavan auton alle - silti joku vastaankulkija saattaa mainita hymystä. En tiedä, onko se vain sitä että katsoo muita ja muiden normaaliutta, helppoa elämistä jotenkin kaihoten, sitä että olen onnellinen muiden puolesta? Ja tuon elämän tyhjänkäynnillä oleminen on aivan loistava kuvaus - tyhjänkäyntiä se onkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! :) Mulla on aina hyvä olla mukavien ihmisten kanssa, siksi heidän kanssaan olen iloinen ja hauskakin. Sinne se kurja olo sitten varmaan kätkeytyy. En halua ajatella, että mitenkään esittäisin että kaikki on hyvin. Ei vaan tunnu luonnolliselta jossain lounaalla alkaa puhua vakavia juttuja. Netissä pyöri jossain vaiheessa sellainen juttu, jossa näytettiin, "miltä masennus todella näyttää". Siinä oli tavallisen näköisiä ihmisiä. Liian moni kai perustaa kuvansa masennuksesta sellaiselle synkälle kuvalle, jossa nainen itkee sikiöasennossa.

      Poista
  2. Mä niin pystyn samaistumaan tohon. Mä oon aina kantanut ylläni jonkinlaista kuorta siitä että kaikki on hyvin, hymyillyt leveästi ja nauranut kovaa, vaikka olisikin ollut kuinka vaikeaa... sitten mun ystävät jotka tietää mitä kaikkea oon käynyt läpi kertoo mulle kuinka ylpeitä ne on musta ja että mä oon niiden silmissä sankari ja uuh kaikkee siistii ja tuntuuhan se hyvältä mutta joskus haluaisin vaan olla niin pieni ja avuton... no, onneksi mulla on toi mun avo, jonka kanssa voin olla just niin kuin tuntuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Onneksi tosiaan. :) Toivoisin ehkä joskus, että omatkin ystävät olisivat ylpeitä siitä, että ylipäätään jaksan tulla mukaan arkeen ja elämään. Ja onhan tietysti monet! Mutta kuinka ihanaa olisi kaikkein vaikeimpana hetkenä se, että joku vaan hoivaisi kuin pientä lasta ja puhaltaisi haavaan.

      Poista
  3. Nuo kaksi viimeistä lausetta <3 Nuo kuvat <3

    VastaaPoista